Čím dál více se člověk zajímá o přirozené posílení obranyschopnosti a zlepšení celkového zdraví. Na organismus působí mnoho cizorodých a nepřirozených látek, které přišly společně s vývojem lidstva, civilizace, a způsobují tzv. civilizační choroby, s kterými se naši předci vůbec nemuseli trápit. Každý jistě slyšel větu typickou pro staré babičky: „Vy mladí jste pořád nemocní, takoví náchylní, to já nikdy nezažila! Žádné alergie, co to je!“ Ale cigarety se kouřily svátečně, auta byla vyjímečným jevem a vařilo se z domácích surovin, které nepotřebovaly chemická hnojiva, konzervanty, barviva a dochucovadla, voda i vzduch byly čistější a nezatížené v tak velkém měřítku lidským vlivem. Ale byl by omyl tvrdit, že volné radikály přišly až s rozvojem civilizace. Volné radikály byly, jsou a vždy budou v těle každého organismu.
Volné radikály vznikají při různých metabolických procesech, které probíhají v našem těle. Tyto radikály mají v těle nezastupitelné funkce. Nejsou to jen zlí čertíčci, kteří způsobují rakovinu, jak se dočtete v mnohých článcích, ale například je tělo v bílých krvinkách využívá k likvidovci virů, bakterií, kvasinek, parazitů, nádorových buňěk a umožňují oplodnění vajíčka.
Vztah mezi volnými radikály a antioxidanty se nedá popsat černobíle. Problém nastává ve chvíli, kdy tyto volné radikály vznikají v množství, které už tělo není schopné využít a odbourávat. Ty pak „napadají“ zdravou buněčnou kůru. Nejvíce volných radikálů je tělem pohlceno z cigaretového kouře a to nejen aktivním ale i pasivním kouřením. Znečištěné prostředí, stravování z polotovarů a nekvalitní jednostranná strava, nadměrné fyzické přetěžování organismu, vystavování se UV záření, rentgenové a ionizační záření napomáhají k vytváření více volných radikálů či zabraňují v přirozené tvorbě antioxidantů v těle.
Působením volných radikálů dochází nejen ke stárnutí celého organismu, ale i k narušování struktury DNA. Přispívají ke vzniku a průběhu diabetu, očních chorob, vzniku zánětů, nádorů a plicních chorob. Podporují virové infekce, poruchy imunity, kožní choroby a neurodegenerativní choroby jako je Parkinsova a Alzheimerova choroba, působí na mužskou neplodnost. Některé prameny tvrdí, že podporují tvorbu karcinogenních buněk.
Při nadměrném množství volných radikálů nastává v těle tvz. oxidační stres. Proti jeho vzniku se můžeme bránit účinným přirozeným způsobem – zdravým životním stylem, pravidelnou stravou, konzumací ovoce a zeleniny, pravidelným a přiměřeným pohybem a nevystavováním se stresu.
Proti volným radikálům účinně působí antioxidanty. Jsou to různé vitamíny, minerály, třísloviny, polyfenoly.
Některé si umí organismus vytvořit sám, jiné je potřeba přijímat z jiných zdrojů.
Mezi antioxidanty se řadí:
Boj proti volným radikálům nemůžeme zahájit jediným antioxidantem, protože ne každý volný radikál reaguje s jediným antioxidantem. Nejlépe jsou tělem přijímány a zpracovány antioxidanty získané z přirozených zdrojů, čož je potrava. Hojná konzumace ovoce a zeleniny, pití černého a zeleného čaje jsou doporučovány čím dál důrazněji.
Antioxidanty jsou dobrou prevencí vzniku nádorových onemocnění. Nejdůležitějším bojovníkem je selen, který můžeme získat z přirozených zdrojů jako jsou například vlašské ořechy, jablka, hrušky, švestky, banány, skořice, grepfruit i jahody. Při léčbě počáteční fáze rakoviny jsou antioxidanty také důležité, ovšem zajímavostí je, že při progresi a invazivity nádoru mohou antioxidanty chránit karcinogenní buňky před terapií, která se provádí volnými radikály.
Mezi nejznámější antioxidanty, které si lidské tělo neumí vyrobit, patří kyselina askorbová - vitamín C. Ve světě i v České republice se rozšiřuje léčebná metoda rakoviny, kdy se do žil aplikuje vysoká dávka vitamínu C. V mnohých případech se podařilo prodloužit dobu přežití pacienta při aplikaci této léčby. Tyto studie provedl Linus Pauling a Evan Cameron.
Vitamin C ovšem prokozatelně zabraňuje tvorbě nitrosaminů a chrání tak naše buňky proti jejich karcinogenním účinkům. Nitrosaminy vznikají rozkladem dusičnanů a dusitanů, které jsou obsaženy např. v uzeninách. Vitamín C podporuje mozkovou činnost, zpomaluje stránutí, bojuje proti virovým onemocněním, je nezbytným stavebním prvkem pro tvorbu kolagenu. Kolagen ovlivňuje vzhled naší pokožky, kvalitu vlasů, nehtů i zubů a vděčíme mu za zdravé klouby a vazy.
Vitamín C je v hojné míře obsažen v plodech šípku, ibišku a citrusovém ovoci.
Začátkem roku 2014 se na internetu objevila šokující zpráva, že antioxidanty podporují tvorbu rakoviny. Studie z univerzitní laboratoře v Göteborgu ve své zprávě uvádí, že hlodavci, kterým byla aplikována léčba antioxidanty, trpěli zvýšeným výskytem nádorů na plících.
Mýlily se po staletí kultury, které užívaly bylinnou léčbu? Chtěly nás oklamat reklamy? Jsou antioxidanty škodlivé? Jak jsme zmínili výše, volné radikály i antioxidanty jsou v lidském těle velmi důležité, boj mezi nimi je o rovnováze. A nejlepším zdrojem antioxidantů je zdroj přírodní. Antioxidanty, které jsou obsaženy v potravinách, jsou tělu přirozenější než antioxidanty z potravinových doplňků.
Například zeleného čaje, který je zdrojem přirozených antioxidantů, tříslovin a polyfenylů, se doporučuje vypít minimálně dva šálky denně. Ovšem pozor u těhotných a kojících, při těhotenství je dobré popíjet spíše čaje ovocné.